05 augustus 2017

Feyenoord wint Johan Cruijff-schaal na strafschoppen

Feyenoord is de winnaar geworden van de Johan Cruijff-schaal. De landskampioen klopte in De Kuip bekerwinnaar Vitesse na een 1-1 eindstand na strafschoppen. Feyenoord-doelman Brad Jones werd de held van de strafschoppenserie!

Feyenoord, dat de 'Nederlandse Supercup' ook in 1991 en 1999 won, zette de debutant in het duel om de Johan Cruijff-schaal meteen onder druk en kwam snel op 1-0. Vilhena bediende Boëtius en uit diens pass scoorde de vrijstaande Toornstra.

Boëtius, die na twee jaar terug is in De Kuip, was even later dicht bij 2-0, maar hij schoot over. Na de sterke start van Feyenoord kwam Vitesse iets beter in de wedstrijd, maar pas kort voor rust kreeg het zijn eerste grote kans: Linssen trof de onderkant van de lat.

Vitesse trok na de rust de opgaande lijn door, zag Kruijswijk naast koppen en kwam op 1-1 door Büttner. Aan zijn goal ging echter wel het nodige vooraf. Scheidsrechter Makkelie bestrafte El Ahmadi's overtreding op Matavz eerst niet, keurde in dezelfde minuut een doelpunt van Jorgensen af en gaf vervolgens Vitesse na consultatie van de videoarbiter alsnog een penalty. Büttner negeerde de op hem afstormende Kashia, die de penalty leek op te eisen, en schoot feilloos raak.

In het spannende vervolg kregen beide ploegen kansen, maar gescoord werd er niet meer. In de penaltyreeks werd Brad Jones de held van Feyenoord door de inzetten van Matavz en Rashica te stoppen.

- Spaanse sportkrant Marca: ''Disneymar Paris''

- Johan Derksen: ''Bert van Marwijk doet net alsof Saudi-Arabië een fantastisch land is''